Customer SupportNow available

« Vorige pagina

VPI installatie in gebruik genomen bij EMRI Repair B.V.

Afgelopen maand is bij EMRI Repair B.V. in Ede een Vacuüm Pressure Impregnation (VPI) installatie in gebruik genomen. Met een diameter van 2,5 meter en hoogte van 4 meter is het daarmee de grootste VPI installatie die in Nederland staat opgesteld.

VPI Proces

Nadat een motor of generator is voorzien van nieuwe wikkelingen, is het van groot belang dat alle toegepaste isolatiematerialen met een speciale isolerende lak geïmpregneerd worden. Door de wikkelingen te impregneren in een VPI proces, worden de optimale omstandigheden gecreëerd om de wikkelingen en isolatiematerialen te conserveren.

In plaats van gewikkelde machines onder atmosferische druk te dompelen in de lak, wordt bij het VPI proces eerst een vacuüm gerealiseerd. Tijdens deze vacuüm fase wordt al het restvocht uit de machine onttrokken. Vervolgens wordt er onder vacuüm lak aan de wikkelingen toegevoegd. Na deze vacuüm fase wordt de impregneertank naar een overdruk gebracht, waardoor de lak als het ware diep in de wikkelingen wordt geperst. Door het VPI proces wordt voorkomen dat lucht wordt opgesloten in de isolatie en wikkelingen. Dit zorgt voor een veel hogere isolatiekwaliteit en langere levensduur van gewikkelde machines ten opzichte van een standaard impregneer methode.

Kwaliteit

Moderne elektrische installaties stellen veel hogere eisen aan de isolatiekwaliteit. Denk hierbij aan hoogspanningsgeneratoren, frequentie geregelde motoren of windturbine generatoren. Betrouwbare reparatie van dergelijke machines is alleen mogelijk als gebruik wordt gemaakt van een VPI proces.

Met de aanschaf van deze VPI installatie is EMRI in staat dit proces in eigen beheer uit te voeren en maakt daarmee een grote stap in de verbetering van de kwaliteit en dienstverlening voor haar klanten.