download (1)

Een cruiseschip uit de brand

Een cruiseschip uit de brand

EMRI Services heeft in Noorwegen een cruiseschip weer veilig in de vaart geholpen.

Het schip heeft twee hoofdmotoren die voor de voortstuwing zorgen. De elektriciteitscentrale van het schip wordt gevormd door twee hulpmotoren en twee as-generatoren die elk aan één van de twee hoofdmotoren zitten die ook de schroeven aandrijven.

PTO-PTI
Het schip is uitgerust met een PTO-PTI systeem (ook wel ‘Take-Me-Home’ systeem). Dit systeem maakt het mogelijk een generator als elektromotor te gebruiken.

Normaliter drijft de hoofdmotor de schroef en tegelijk een generator aan. De generator levert zo spanning voor het boordnet. Dit noemt men” Power Take Out (PTO)”. Anders gezegd: er komt stroom/spanning uit de generator. Wanneer de generator in ‘Power Take In (PTI)’ bedrijf draait, neemt deze stroom op, waardoor de generator functioneert als een elektromotor. De benodigde elektrische energie wordt geleverd door hulp generatoren (of in het geval van deze serviceklus: door de generator aangesloten op de andere asgenerator).

Waarom dit systeem?
Wanneer één van de twee hoofdmotoren defect is, is de aandrijving met de helft gereduceerd, waardoor het schip slecht manouvreerbaar wordt. Wanneer een PTO-PTI systeem is geïnstalleerd kan de asgenerator als elektromotor functioneren en de schroef aandrijven. Hierdoor kan het schip veilig naar een haven geloodst worden.

Waarom wij ingeschakeld werden
Bij het opstarten naar PTI startte de generator (of beter gezegd: elektromotor) niet meer op als motor. Hierdoor kon de schroef niet meer gebruikt worden voor het bedoelde noodbedrijf.

Hoe is het opgelost?
De besturing van de generatoren was origineel AVK uitgevoerd. Het bestond uit de AVK Cosimat N+, AVK SR2 module en AVK UF module. In motorbedrijf functionerend in droop. Een minder goede oplossing.

De AVK besturing is vervangen door de EMRI COSIMAT LXCOS. Deze door EMRI ontwikkelde regelaar heeft een groot aantal opties geïntegreerd, waaronder ook SR2 en UF. Het vervangen van 3 modules door één product zorgt voor een overzichtelijke, stabielere, betrouwbaarder en onderhoudsvriendelijkere oplossing. Het geplaatste regelsysteem COSIMAT LXCOS,met geïntegreerde cosinus phi regeling voor de synchroon motor, functioneert beter omdat het niet beïnvloed wordt door schommelingen van het boordnet. Dit in tegenstelling tot het originele besturingssysteem.

Een perfecte stap voor een veiliger en betrouwbaarder take me home systeem.

Vanwege het groot aantal serviceklussen in de scheepvaart heeft EMRI zich gespecialiseerd in PTO PTI systemen. Hiervoor zijn de volgende producten ontwikkelend: RunDect, ZSM, Cosimat LXCOS, RCU alsmede complete besturingen voor generatoren.

Bram de Vreede
Bram de Vreede

Stay up to date.

Sign up our newsletter for latest article and news.
Update

Latest News & Article

Gewikkelde hoogkant koperspoel
Nieuws

Levering 300 speciale spoelen

Met trots levert EMRI Repair B.V. jaarlijks 300 speciale spoelen aan een zeer tevreden klant. De spoelen worden één voor één vervaardigd met zorgvuldig gewikkeld koperen profieldraad. De inzet voor precisie is duidelijk merkbaar in het nauwgezette proces waarbij elke spoel met uiterste zorg op de hoge kant van het profieldraad wordt gewikkeld, waardoor ze uitgroeien tot onmisbare componenten voor hoogwaardige lasapparaten.

EMRI onderscheid zich doordat deze speciale spoelen gewikkeld worden in onze eigen EMRI wikkelarij. Dit niet alleen om de hoogste kwaliteit te kunnen waarborgen, maar ook om een efficiënte doorlooptijd te garanderen.

Ons doel is om de verwachtingen van onze gewaardeerde klanten te overstijgen. Daarom blijven we streven naar de beste innovatieve oplossingen. Als u op zoek bent naar betrouwbare, hoogwaardige spoelen die voldoen aan alle eisen, dan bent u bij EMRI Repair B.V. aan het juiste adres!

Read More »
Nieuws

Balancing Generator

Vandaag hebben we deze grote 10-polige rotor van een 3,7MVA Hyundai generator gebalanceerd. EMRI heeft deze 5000kg wegende rotor zelf gewikkeld. De eerste is klaar, nog één te gaan! Previous

Read More »
Nieuws

LXCOS Family

2021 Release of newest LXCOS family members & firmware version 1.4.5 LXCOS AC 100-480 Volt 50/60 Hertz generators, 7 Amp LXCOS_LITE AC 100-480 Volt 50/60 Hertz generators, 3.5 Amp lower

Read More »
Nieuws

Opnieuw wikkelen van een stator

Trots presenteren wij u onze time-laps video van het wikkel proces van de stator van een roterende omvormer. De stator was door kortsluiting verbrand. U ziet de combinatie van vaardigheden,

Read More »